חומצות שומן רב-בלתי רווי (חומצות שומן מסוג אומגה 3 ואומגה 6) הן בעלות תפקיד מכריע בהיווצרותו ובתפקודו של המוח. חומצות שומן רב-בלתי רוויות אלו נעלמו כמעט לחלוטין מהתזונה המודרנית שלנו.
מחקר מדעי בשנים האחרונות גילה כי חסר של חומצות שומן בלתי רוויות (HUFA) או איזון מופרע של חומצות שומן אלה עשוי למלא תפקיד חשוב בהפרעות התנהגותיות, בעיות למידה, דיסלקציה והפרעות בספקטרום האוטיסטי. חומצות שומן אלו (מסוג אומגה 3 ואומגה 6) מצויות בדגים, שמן פשתן, אגוזים מסוימים ובמידה פחותה בירקות בעלי עלים ירוקים. חומצות אלה חיוניות להתפתחות תקינה של המוח, כמו גם לבריאות הנפשית והרגשית שלנו. נשים בהריון צריכות לקחת תוספי אומגה 3 וילדים מתחת לגיל שלוש גם נדרשים לכמויות גדולות של אומגה 3 (EPA ו-DHA) להתפתחות בריאה של המוח שלהם. בנוסף, מחקרים הוכיחו כי מתן חומצות שומן מסוג אומגה 3, מביאות תוצאות טובות יותר מאשר חומצות שומן מסוג אומגה 6, בתוספת העובדה כי EPA נותן תוצאות חיוביות יותר מ-DHA. מסיבה זו תוספי חומצות השומן מסוג אומגה 3 כבר מכילים יחס EPA / DHA של לפחות 4:1. שמן דגים רגיל מכיל יחס 3:2.
לדברי ד"ר אלכס ריצ'רדסון, סימנים ל למחסור בחומצת שומן מסוג אומגה-3 הם:
1. צמא מוגבר, השתנה תכופה, עור מחוספס או יבש, שיער חסר ברק ויבש, קשקשים וציפורניים שבירות ורכות.
2. נטייה אלרגית: אקזמה, אסתמה, קדחת השחת וכו'.
3. סימפטומים חזותיים, כגון ראיית לילה לא טובה, רגישות יתר לאור והפרעות בקריאה כגון אותיות מרצדות.
4. הפרעות קשב: הסחת דעת מהירה, ריכוז לקוי והפרעות בזיכרון.
5. רגישות יתר רגשית: במיוחד נטייה לדיכאון, שינוי מצב רוח ופחדים מופרזים.
6. בעיות שינה: בפרט להיות מסוגל להירגע בלילה, מתקשה להתעורר בבוקר.
מקורות צמחיים של חומצות שומן אומגה 3 כגון שמן פשתן מכילים רק ALA (חומצה אלפא לינולנית), אשר לא תמיד הופכת בצורה תקינה ל EPA ו .DHA-מסיבה זו נטיל ישירה של תוסף EPA / DHA בצורה של שמן דגים היא עדיפה. מחקרים הראו כי הצריכה האידיאלית של EPA היא כ 500 מ"ג ליום אבל יש אנשים הזקוקים אפילו ליותר.
DHA חשוב במיוחד למבנה קרומי התאים במוח, בעיקר בילדות המוקדמת כאשר המוח גדל ומאוחר יותר בחיים על מנת לשמור על גמישות הממברנות.
אצל ילדים, 20% של המוח מכיל DHA .EPA לוקח תפקיד חיוני בוויסות לטווח קצר של תפקודי המוח כגון איזון הורמונלי, פעילות המערכת החיסונית וזרימת הדם. EPA חשוב באותה מידה בהפחתת זיהומים, למשל במערכת העיכול. שתי חומצות השומן הן הכרחיות לכל קרומי התא מכיוון שהם מווסתים את זרימת ההזנה לתאים, והם גם מעורבים גם בשחרור וקליטה מחדש של נוירוטרנסמיטורים (חומרים כימיים אשר חיוניים להעברת גירוי בין הנוירונים).